A hidratált bőr Beauty Kiállítás 2

A hidratált bőr

Megfelelő állapotú bőrt csak a mindennapos bőrápolási rutin és a hidratáló készítmények rendszeres használatával lehet elérni. Az otthoni ápolás során kiemelten fontos a bőr napi legalább egyszeri letisztítása és hidratálása. Emellett célszerű – bőrtípustól függően – legalább hetente egyszer bőrtípusnak megfelelő mélytisztító készítmények alkalmazása is, hisz az elhalt szarusejtek eltávolításával és a szaruréteg hidratálásával a bőr még hatékonyabban tudja beszívni a számára értékes, tápláló hatóanyagokat. Ha nem készítjük elő a bőrt a hatóanyagok befogadására, az olyan, mintha száraz szivaccsal próbálnánk a nedvességet felitatni egy felületről. Ugye mennyivel hatékonyabb ez az egyszerű mindennapos rutin is nedves szivaccsal? Gondoljunk bele, hogy a pergamen-szerűen hámló bőrbe hogyan tudunk hatóanyagot bejuttatni? Sehogy sem!

A bőr előkészítése a hidratálásra

Letisztítás – a bőr apoláros szennyeződésektől való megtisztítása a bőrtípusnak megfelelő arctej, habzó lemosó, gél, micellás víz vagy olaj alkalmazásával történik.

 

 

■ Amennyiben zsíranyagot tartalmazó letisztító készítményt alkalmazunk, érdemes a peeling alkalmazása előtt tonikkal áttörölni a bőrt, hogy a peeling hatni tudjon.
■ Habzó lemosónál, micellás víznél, géleknél ez a lépés kihagyható.

Hidratáló anyagok

A hidratáló kozmetikumok megjelenési formája sokféle lehet. Egy egyszerű tonik is tartalmazhat hidratáló anyagokat annak érdekében, hogy előkészítse a bőrt a hatóanyagok befogadására. Mivel azonban a tonikokkal csak áttöröljük a bőrt, beláthatjuk, hogy hosszan tartó hidratálásra nem lesznek elegendők. Ahhoz, hogy valódi hidratálást tudjunk elérni, ampullákat, szérumokat, krémeket és pakolásokat alkalmazunk, melyek hatását, a bennük lévő hatóanyagok beszívódását még fokozhatjuk masszázzsal vagy akár elektrokozmetikai készülékekkel.

A hidratáló hatóanyagokat több szempont szerint lehet csoportosítani.

  1. Vannak ún. okkluzív hidratáló anyagok, melyek az „elzáró” hatásuk révén hatnak, tehát egy védőréteget képeznek a bőrön, emiatt a TEWL (láthatlan vízleadás) kevésbé tud érvényesülni, így a szaruréteg hidratáltabb maradhat.

TEWL-t gátló anyagok:

→ viaszok, pl. méhviasz;

→ lassan felszívódó olajok (félig száradó olajok), pl. repce-, kukoricacsíra-, szója-, tökmag-, szőlőmagolaj;

→ egyéb anyagok: nagy molekulasúlyú hyaluronsav, urea;

→ ásványi zsírok, pl. paraffinolaj, vazelin – nem bőrrokon hatásúak, ezért használatuk háttérbe szorult napjainkban.

  1. A hámhidratáló anyagok, ahogy a nevükben is benne van, a hám rétegeit hidratálják. Tulajdonságaiknál, vagy molekulaméretüknél fogva nem jutnak a bőr mélyebb rétegeibe.

Hámhidratáló anyagok:

természetes hidratáló faktorok (NMF, SSzF), pl.: PCA, laktátok (tejsav sói), szénhidrátok (pl.: → glükóz, magas cukortartalmú növények, méz, stb.

→ poliolok, pl. glicerol (glicerin), xilitol, stb.

→ zsírkísérő anyagok, pl. ceramidok, koleszterin, lecitin, stb.

→ egyéb anyagok: közepes molekulasúlyú hyaluronsav, Aloe vera, algák, iszapok, chitosan (tengeri rákokból előállított hatóanyag).

  1. A kötőszövetet hidratáló anyagok a bőr mélyebb rétegeibe jutva hidratálnak. Utóbbi két csoportot nehéz elkülöníteni egymástól, mivel a hámhidratáló anyagok közül is van olyan, ami a kötőszövetig tud jutni molekulaméreténél fogva, pl.: a nátrium laktát, vagy az urea.

Kötőszövetet hidratáló anyagok:

→  aminosavak, peptidek;

→ egyéb anyagok: kis molekulasúlyú hyaluronsav, gamma PGA (poliglutaminsav).

Külön csoportot képezhetnének azok a hatóanyagok, melyek nem hidratálnak, viszont növelni képesek a bőr vízfelvevő képességét. Ilyenek pl. a zsurló, a berkenye és a szója.

Ahhoz, hogy valóban hidratált bőrünk legyen, célszerű minden fronton megtámogatni a bőrt és kombináltan alkalmazni a hatóanyagokat.

Hívjuk bátran segítségül a még jobb hatás elérése érdekében az elektrokozmetikai készülékeket is (iontoforézis, ultrahang, elektroporáció, stb.)!

Juhász Klári biológia–kémia szakos tanár, az ALVEOLA Beauty Akadémia szakmai vezetője, Báthory Kati kitüntetett gyakorlati oktató, a Piknikkör alapítója. Beauty Forum Szakmai Díjazott